26. února 2014

Točíme fanfilm : část první

Miluju fanfilmy, opravdu. Vždy, když mám možnost, tak žhavím internet a hledám tyhle perly na Youtube. Považuju je za ultimátní způsob, jak vzdát holt své oblíbené postavě, filmu apod. Je to pro mě známka velké odvahy a obětavosti, protože natočit něco stojí nemalé úsilí a často i nemalé finance. A tito fanoušci, velmi často financovaní vlastní kapsou, se do toho nadšeně vrhají po hlavě. Jak ale natočit takový fanfilm? Dovolím si tady takové zamyšlení nad tímto problémem.

Fenomén cosplay : typy cosplayerů

Cosplay nejsou jen kostýmy, jsou to také lidé. A i ti by se dali rozdělit na skupiny. Byť se i toto zdá jako málo pravděpodobné, jsou tu určité rysy, které by nás cosplayery mohli odlišovat.

Fenomén cosplay : typy cosplaye

Do počátku 90tých let by se daly kostýmy shrnout pouze na filmové a komixové. Anime a manga byly stále málo známé pojmy a pan Takahashi se do Ameriky teprve chystá. Od devadesátých let se k těmto dvou přidávají další tři druhy, kostýmy z kreslených filmů, videoher a nakonec z anime a mangy. Všechny tyto druhy se liší jak pojetím, tak stylem.

Fenomén cosplay : historie a současnost

Je velmi důležité, neplést si maškarní, nebo kostým s pojmem cosplay. Mají k sobě blízko a přesto jsou si mnoho vzdáleni. Rozdíl je totiž v přístupu. Zatímco v obyčejném kostýmu na maškarní jde jen o pobavení se z toho, jak člověk vypadá v kostýmu vtipně.

Akicon 2013

Že já jdu na Akicon, byla věc jasná už v červenci, kdy jsem se v pohodě zaregistrovala a koupila si vstupenku. Že Myra s Alfredem jdou na Akicon, byla také věc jasná - oba přednášejí, navíc je pro ně Akicon tradicí už čtvrtým rokem. A jakže se nám vlastně líbil?

7. února 2014

NatsuCon 2013

23.-25. srpna. se v KC Zahrada konal první ročník NatsuConu, který hodlá konkurovat další letní akci a to Advíku. Jelikož nás (tj. celou skupinu) Advík už čtyři roky nezaujal natolik, aby jsme na něj vyrazili, rozhodli jsme se s Myrou vyzkoušet právě NatsuCon. Z části hlavně z důvodu, že známe organizátory a víme, že jsou zárukou kvalitního programu, zčásti i pro to, že jsme se nechaly upsat na přednášky.

6. února 2014

Animefest 2013

Naše skupina už Animefest navštěvuje pravidelně skoro pět let a jeho desáté výročí jsme si prostě nemohli nechat ujít. Samozřejmě také z důvodu, že valná většina z nás buď pomáhala organizovat soutěže, přednášela, nebo soutěžila v cosplay soutěži (popřípadě libovolné kombinace těchto tří činností. Takže jsme ve čtvrtek večer zabalili saky paky a v pátek ráno vyrazili.