24. září 2014

Cosplay a make-up - Povinná i nepovinná kosmetická výbava


Krásný den, cosplayeři! Dneska si povíme něco o povinné i nepovinné výbavě kosmetické taštičky každého cosplayera.

Zda-li je věc povinná, nebo ne záleží převážně na vás a stavu vaší pleti. Pokud máte krásně vyrovnanou pleť bez jediného pupínku a ďolíčku, je pro vás vyhlazující báze naprostou zbytečností, ale lidé s problematickou pletí ji naopak ocení.
Stejný případ se pak týká pomůcek - pokud se vám dobře pracuje s klasickými pěnovými aplikátory, je zbytečnost pořizovat za drahé peníze kosmetické štětce. PS: Použité obrázky jsou čistě jen pro ilustraci a ne reklama, ani příkaz, že nutně tuto značku musíte mít.

1. VYHLAZUJÍCÍ BÁZE
Jedná se v podstatě o čisté silikony, které mají za úkol vyhladit nerovnosti na pleti - na každodenní použití bych je nedoporučila, ale pro občasné použití na cosplay jsou úžasné. Bývají čiré, ale mohou se dělat i různě zabarvené a pak kryjí různé nedokonalosti - například zelená báze zneutralituje začervenalou pleť, žlutá neutralizuje fialovou (a naopak) - nebo rozjasňují, například růžová se třpytem. Existují i speciální báze pod oční stíny, které se nanášejí jen na oční víčka a zajišťují lepší výdrž očních stínů. Skvělé báze dělá Dermacol (čirá a růžová), Sephora (čirá a růžová), Too Faced (báze pod stíny) nebo Make-up Forever (čirá a barevné).

báze

2. KOREKTOR A ROZJASŇOVAČ
Tělově nebo jinak zabarvená tyčinka/mini make-up, která slouží k zakrývání a neutralizaci pupínků. Zpravidla mívá i antibakteriální účinek. Používá se lokálně, před nanesením make-upu. Pokud se vám před akcí udělá nějaký pupínek, nevymačkávejte jej, pokud už není vyhnisaný a nemá bílou "čepičku", protože jinak to jen zhoršíte, roznesete si bakterie do okolí a půjde to korektorem hůře zakrýt. 
Rozjasňovače zase bývají krémy (občas pudry), které mají světlejší barvu než make-up (jsou žluté, narůžovělé, bílé), občas obsahují i nějaké třpytky. Používají se na rozjasnění míst, které chcete vyzdvihnout při korektuře obličeje, primárně hlavně na zakrytí kruhů pod očima. Tekuté se nanášení před make-upem, pudrové až po něm.

rozjasňovač
korektory

3. MAKE-UP
Tělově zbarvený krém, který vyhladí pleť a sjednotí její barvu. Nemusí být jen v tekuté formě, vyrábí se i krémové, kompaktní, sypké minerální a různě kryjí. Každý si může vybrat co chce a co mu bude vyhovovat. Pro účely cosplayerů jsou nejvýhodnější sypké minerální, protože pokud se na akci zpotíte, tento typ make-upu snadno jen znova přepudrujete.
Když si vybíráte make-up, myslete na to, že osvětlení obchodů je hodně vzdálené dennímu světlu. Naneste si jeden/dva favority na přechod brady a krku a okoukněte to pak venku na denním světle. Nikdy neberte první make-up a odstín, který vám přijde pod ruku, vybírejte dlouho a klidně nekupujte hned, ale vraťte se, až si budete jistí, že vám make-up opravdu vyhovuje. V některých obchodech vám s výběrem může pomoci prodavačka, případně vás s ním nalíčí, nebo vám dá s sebou vzorek, což je výhodné, protože bude moci otestovat jak dlouho na pleti vydrží, jaké má vlastnosti a jestli vás třeba nevysušuje. 
Pokud máte problémovou pleť a potřebujete nějaké dobré krytí, nebuďte hamouni a klidně trochu zainvestujte - není třeba jít do extrému (tj. třeba make-up od Diora za dva a půl tisíce), ale zase neškudlit a nekoupit to nejlevnější, co na trhu je (nebo, nedejbože, u Vietnamců) - pokud vám skvěle sedí make-up za čtyři stovky, dejte do něj ty čtyři stovky.
V případě, že zase oplýváte krásnou pletí a potřebujete jen trochu sjednotit barvu, doporučuji koukat po BBCreamech - nejsou tak pigmentované, jako ostatní make-upy a slibují v sobě i péči. Dnes je dělá skoro každá značka, ale nejlepší jsou stejně korejské originály.

sypký minerální

tekutý

4. PUDR
Pudr budete potřebovat v případě, že máte tekutý nebo krémový make-up (ty sypké minerální se zapudrovávat nemusí), který potřebujete zafixovat a zmatnit. Dělají se sypké i kompaktní, opět v různých odstínech pleti. Dnes jsou velmi populární transparentní pudry, které mají formu bílého sypkého prášku, ale na pleti se přizpůsobí jakémukoliv odstínu - pro účely cosplayerů jsou ideální, protože s nimi zapudrujete kromě make-upu i bodypaitingové barvy a odpadá práce s vybíráním vhodného odstínu.

transparentní
kompaktní

5. TVÁŘENKY A TMAVÉ PUDRY
Tmavé pudry (můžete je sehnat buď samostatně, nebo v sadách pod názvy jako "sada na korekci obličeje") využijete při korekci obličeje, tvářenky vám zase do vaší mrtvolné masky (což vznikne, když si na obličej naplácáte výše zmíněné) dodají nějakou tu barvičku. U barvy tvářenek doporučuji držet se předlohy (pokud má postava nějaké specifické líčení), nebo ladit tvářenku do barvy rtěnky.

tvářenka

konturovací kit

6. OČNÍ STÍNY
Pokud si teprve hodláte nějaké pořizovat, doporučuji primárně nějakou paletku s neutrálními stíny, protože tu budete využívat nejčastěji a hodí se vám i na normální denní líčení. Barevné stíny pak dokupujte jednotlivě, podle toho, jaké budete na daný cosplay potřebovat. 
Doporučuji před koupí kouknou na internet na recenze, aby jste věděli, jaké zkušenosti s nimi mají ostatní uživatelky, aby jste nevyhodily pětikilo za paletku, která práší víc než polní cesta za jasného letního dne a na očích vydrží přesně dvacet minut, ať se snažíte jak chcete. Chce to taky trochu přemýšlet - paleta se čtyřistapadesáti odstíny za dvě stovky? Zní to jako dobrý kauf, ale jsou to vyhozené peníze - stíny budou s velkou pravdě podobností nekvalitní a stejně víc jak polovinu odstínů nikdy nepoužijete. Paleta s dvanácti odstíny za dvě stovky? To už je reálnější šance na úspěch. 
Za sebe vám mohu doporučit stíny značky Sleek, Manhattan, Dermacol a Too Faced (což je sice drahá, ale výborná investice).

neutrální paletka
mono stín


7. OČNÍ LINKY
Pokud si chcete kreslit linky, máte čtyři možnosti, které můžete použít:
A) Tekuté oční linky - dělají se buď v klasické formě kelímku se štětečkem, nebo v různých fixách s aplikátory. Dobře drží, ale jsou hodně výrazné, působí tvrdě a chce to dokonalé nanášení, protože je na nich vidět každá chyba a blbě se opravuje.
B) Gelové oční linky - jsou v podstatě jako tekuté, ale jsou v kelímku a nanáší se zkoseným nebo speciálním kosmetickým štětcem. Mají stejné vlastnosti jako tekuté linky, jen se s nimi lépe pracuje.
C) Tužka na oči - je jednodušší na použití, snáze se opravuje, ale oproti tekutým linkám hůř drží a časem se rozmazává.
D) Oční stíny - vypadají nejpřirozeněji a jsou nejlepší na spodní linky. Výraznou horní linku s nimi ale nevykouzlíte
U očních linek je třeba dávat si poroz na velikost očí - zatímco nějaké oči pomohou zvýraznit a otevřít, malým zapadlým očím černá linka naopak uškodí. V tomto případě doporučuji se na ní úplně vykašlat, maximálně udělat nějakým tmavším stínem jen dolní linku. Horní linku vám pak zastoupí nalepené řasy.

tužka na oči
gelové linky

8. KONTAKTNÍ ČOČKY
Nejsou povinné, potřebujete je jen pokud má vámi cosplayovaná postava jinou barvu očí, nebo pokud chcete oči opticky zvětšit (circle lenses). U čoček doporučuji nasazovat je, než si začnete dělat make-up, protože než si na to zvyknete, budete jako v slzavém údolí a již hotový make-up by vám to jen zničilo. U každých čoček platí, že při manipulaci s nimi musíte mít čisté ruce a je třeba se o ně patřičně starat - tj. čistit je roztokem při každém použití, jednou za 14 dní vyměnit roztok, ve kterém jsou uložené, nepoužívat je déle, než doba trvanlivosti - spousta cosplayerů nosí čočky i déle, ale dost tím riskují. Také nepoužívejte čočky, které jsou nějak poškozené a pokud vyschnou, nesnažte se je rozchodit. 
U sebe na akci noste kapičky do očí (dejte pozor, ať jsou vhodné na použití s čočkami) a ve chvíli, kdy cítíte, že trochu vysychají, kapejte. Obzvláště klimatizované promítací sály na conech jsou pro čočky největší zlo. Pokud vás čočky v očích pálí, škrábou, jsou nepříjemné (nepočítá se chvilka hned po nasazení, než se čočka správně usadí) - ven s nimi! Za problémy s očima to nestojí!

circle lenses

sclera lenses

9. NALEPOVACÍ ŘASY
Jedno z "must have" každého cosplayera - i pokud si nenalíčíte oči, nalepovací řasy s kontaktními čočkami udělají hrozně moc, oči zvětší a otevřou. Dělají se ve spousta provedení (na horní i spodní víčko) a spoustě cenových kategorií a jsou jedinou věcí, kterou chodím nakupovat k vietnamcům. Mám sama na sobě ozkoušeno, že není žádný rozdíl mezi řasami za 20,- Kč od Vietnamců a řasami za 450,- Kč od značky - vypadají stejně, vydrží stejně a paravděpodobně jsou i vyráběné ve stejné fabrice. Takže pro řasy klidně k Vietnamcům, mají ohromný výběr!
Co ale u vietnamských řas nepoužívejte jsou lepidla k nim přiložená - nevíte, z čeho jsou a není na nich složení. Lepidlo raději kupte v drogerii, bude bezpečnější. Také na krabičce přečtěte, co je to za provedení - lepidla se dělají v průsvitném, bílém a černém provedení. Zatímco průsvitné není vidět, když jej máznete nějak vedle, bílé a černé zůstane stejně barevné i po zaschnutí a vidět bude.
Za sebe mohu doporučit lepidlo Andrea, které pod záštitou značky Make-up Forever prodává Sephora. Sice stojí 150,- až 200,- Kč, ale je kvalitní, je ho hodně a vydrží. Své mám už čtvrtým rokem a je stále stejně kvalitní a kromě řas s ním lepím na obličej i různé doplňky jako jizvy, kamínky a tak.
řasy v celku

řasy trsy


10. ŘASENKA
Tady není třeba moc investovat, řasenku použijete jen na nalíčení spodních řas a na sjednocení vašich řas s těmi umělými, což bohatě zvládnete s nějakou obyčejnou za šedesát korun.

řasenka

11. GEL A TUŽKA NA OBOČÍ
Samozřejmě nezapomínejme na obočí! O jeho úpravě si řekneme v některém z následujících dílů, takže tady vám řeknu pouze to, že tužku budete potřebovat k jeho dovykreslení (někdy postačí stíny), a gel pro změnu k jeho zafixování, aby vám chloupky netrčely různými směry.

tužka na obočí

fixující gel

12. RTĚNKY A LESKY
Pro účely cosplaye budete potřebovat nějaké nenápadné rtěnky, nebo lesky, aby se vám trochu zvýraznily rty. Výrazné a speciální odstíny volte spíš v případě, že to tak má charakter (viz různé rudé rtěnky) a v těchto případech používejte konturovací tužky v barvě rtěnky - zabrání tomu, aby se rtěnka vpíjela do okolních vrásek a vydrží déle. V poslední době se začaly dělat dlouhotrvající rtěnky, které se vpijí do rtů a nemusí se tak často obnovovat a mají velikou škálu odstínů a pro cosplayery (hlavně ty, co nesnesou různé tlamolepy, jako já) jsou ideální.

rtěnka

lesk na rty


13. FIXÁTOR
Fixátor je úžasná věc, když potřebujete, aby vám make-up, nebo bodypaint vydržel co nejdéle. Je to de facto takový lak na vlasy, ale na obličej. Ale pozor, v případě, že nemáte voděodolnou řasenku, fixujte před ní, nebo jí to rozmaže!

fixátor

14. ŠTĚTCE, APLIKÁTORY A HOUBIČKY
Pěnové aplikátory ve většině případů dostanete už k paletce, nebo se dají koupit samostatně v sadách po pěti až deseti kusech a nebývají drahé. Štětce si musíte koupit sami, buď v sadách, nebo samostatně a jejich cena se liší od značky a provedení - opět to chce používat hlavu a nejásat nad sadou dvaceti štětců za 120,- Kč - jejich kvalita bude příšerná. Pokud se rozhodete na oči používat pěnové aplikátory, stejně doporučuji pořídit si minimálně štětec na pudr a na tvářenku, dají se koupit poměrně kvalitní kolem stovky.
Štětce i aplikátory je třeba udržovat. Aplikátory po použití vymyjte v teplé vodě se šamponem/mýdlem a nechte volně uschnout. Štětce je třeba po každém použití vyčistit speciálním čističem (nebo 60% lihem v rozprašovači) a jednou týdně je také vymýt ve vodě se šamponem a nechat uschnout.
Houbičky na make-up pořizovat taky nemusíte, ze všech způsobů nanášení make-upu se mi nejvíce osvědčily prsty.

sada štětců

15. KLEŠTIČKY NA ŘASY
Není od věci si je pořídit - hezky si s nimi řasy natočíte a ony pak lépe splynou s těmi umělými. Budou se vám hodit i na běžné denní líčení, ve spojení s řasenkou umí udělat hezký efekt. Kupujte je spíš v drogeriích, ty od Vietnamců prd vydrží.

kleštičky

16. PINZETA
Bude se vám hodit nejen při tvarování obočí, ale i při nandavání řas a jiných aplikací. Doporučuji zainvestovat do nějaké lepší, pokud možno dlouhé, s takovými těmi miniaturními se hrozně špatně pracuje.

pinzeta

A co nosíte v make-up taštičce vy? Máte nějaký typ na něco dalšího, než čeho se cosplayer neobejde? Uvidíme se příští týden, kde už se podíváme na to, jak si vytvořit dokonalou pleť!

1 komentář:

  1. Transparentní pudr od Dermacolu miluju.
    Jako fixační gel na obočí používám průhlednou řasenku. :)

    OdpovědětVymazat